PREDSTAVITEV - GORSKO KOLESARSKI ODSEK

Gorsko-kolesarski odsek PD Blagovica

Turno kolesarstvo je oblika gorskega kolesarjenja, ki nima tekmovalnega značaja in katerega cilj je uživanje v vožnji s kolesom v naravi. Turno kolesarjenje je lahko odlična sprostitev in uživanje ob vsakodnevnih službenih naporih obenem pa je to učinkovita rekreacijska disciplina, ki ponuja tako fizične napore na vzponih kot tudi povečano sproščanje adrenalina na strmih spustih. Mnogim pa kolesarjenje predstavlja celo način življenja oz. hobi.

Zaradi povečanja števila kolesarjev na planinskih poteh je bilo 19. maja 2007 na skupščini planinske zveze Slovenije sprejeto dopolnilo statuta in med dejavnosti članov PZS je bila dodana tudi dejavnost »turno kolesarstvo«. Zato in zaradi želje po skupnem kolesarjenju se je še istega leta upravni odbor našega društva na čelu s predsednikom odločil, da tudi v PD Blagovica ustanovimo gorsko kolesarski odsek. Ideja je bila potrjena tudi na občnem zboru, prvi načelnik pa je postal predsednik društva Bojan Pustotnik.

Prvi izlet je že 11. novembra leta 2007 organiziral pobudnik ideje o gorsko kolesarskem odseku in tudi prvi načelnik tega odseka Bojan Pustotnik. Na sončno jesensko dopoldne se nas je 10 zagnanih kolesarjev podalo na nam bližnji in znameniti vrh Golčaj. Ob prijetni družbi smo se do vrha pošteno nabrcali in grizli kolena. Prihod na vrh pa nas je ob pobudnikovem nagovoru navdal z željo, da bi odsek zaživel in bi skupaj prekolesarili še mnogo kilometrov. Tako sta bila že v naslednjem letu 2008 organizirana dva skupna izleta, ki se jih je udeležilo še večje število kolesarjev. Vsi pa smo si bili enotni, da vsakič ko se dobimo preživimo lep dan, kljub naporom, ki jih premagamo.

V letu 2009 je po potrditvi občnega zbora postal načelnik gorsko kolesarskega odseka Igor Trdin. Želja je, da bi se kolesarjenje v Blagovici razvijalo še naprej. Ker želimo biti pri našem odseku vodilo tega razvoja, bomo v prihodnje poizkušali organizirati še več kolesarskih izletov tako lahkih kot zahtevnejših, tako po asfaltnih kot po makadamskih in gozdnih cestah. S pestro ponudbo želimo vsem članom društva in tudi ostalim zainteresiranim pokazati, kako lepo se da brez avtomobila preživeti dan in odkrivati lepote naše okolice.

Ker pa je varnost tudi pri našem odseku na prvem mestu, se na naših izletih držimo dogovorjenih pravil.

Zaradi večje varnosti je komisija za turno kolesarstvo pri Planinski zvezi Slovenije pripravila naslednja pravila oz. priporočila za turne kolesarje...http://ktk.pzs.si/index.php?id=15.

Teh pravil se bomo držali tudi na naših skupni izletih, hkrati pa veljajo na naših izletih tudi naslednja pravila:

Pravila, ki se jih držimo kolesarji na naših izletih:

·         Vsak kolesar pa se na pot poda na lastno odgovornost.

·         Na naših kolesarskih izletih se upošteva navodila vodnika.

·         Vsi udeleženci izleta morajo upoštevati cestno prometne predpise.

·         Obvezna je uporaba kolesarskih čelad.

·         Zaželjeno je, da mladoletni kolesarji kolesarijo v spremstvi staršev ali skrbnikov.

·         Predvsem pa je pomembno, da se na pot podamo primerno opremljeni in usposobljeni ter da se na samem izletu primerno obnašamo, da ne ogrožamo sebe in drugih.

Pridružite se nam!

Načelnik: Igor Trdin

Internet: www.planinskodrustvo-blagovica.si/
e-pošta: kolesarji.pd.blagovica@gmail.com

© 1993-2007 PD Blagovica.