MLADINSKI ODSEK

 

Le društva, ki imajo za sabo podmladek, le ta imajo zapisano prihodnost. Tega se je zavedal tudi Viktor Us in v letu 1996 s podružnično šolo v Blagovici navezal prve stike. V dogovoru z vodjo šole gospo Gizelo Kosmatin je prišlo do pomoči pri vodenju na njihovem izletu po okoliških hribih. Da bi v planinskem društvu ustanovili Mladinski odsek, je pomenilo, da mora nekdo ugrizniti v jabolko in pričeti z delom. Poskusila sta Bojan in Joži Pustotnik in, ker je bilo jabolko zelo sladko, sta v šolskem letu 1997/1998 preko mladinskega odseka pričela z vodenjem pohodov. Vsak otrok je prejel dnevnik mladega planinca in delo se je pričelo. V prvem letu se je v krožek včlanilo 9 mladih planincev, ki so pridno in vestno hodili na pohode, obenem pa svoja doživetja pripovedovali svojim sošolcem, kar je bila posledica, da je število mladih planincev iz leta v leto naraščalo. Danes mladinski odsek šteje preko 35 mladih planincev in ker jih je toliko, sta Bojanu in Jožici pri vodenju pohodov na pomoč priskočili Petra in Maja Pustotnik. Ko so mladi planinci končali četrti razred, jih je pot vodila v šolo na Brdo pri Lukovici, vendar so se kljub temu udeleževali naših pohodov, ter pridno izpolnjevali dnevnik mladega planinca. Prve nagrade, ki jih podarja planinska zveza Slovenije, za vestno delo v odseku, našitke, značke in pesmarice so bile kaj kmalu podeljena na občnem zboru. Razveseljiv je podatek, da tudi starši z otroki zahajajo v hribe in pridno polnijo dnevnik.

Naše delo pa niso bili samo pohodi. Ker je potrebno s seboj nositi nahrbtnik, smo se seznanili z vsebino, kaj v njega zložiti, da ne bo pretežak in da ne bo v njem kaj manjkalo, zato je Bojan Pustotnik pripravil predavanje o planinski opremi. Vse polno nevarnosti preži v gorah, da bi se jih bolje zavedali, jih spoštovali in ob morebitnih težavah pametno ravnali, smo se skupaj z mentorjema o nevarnostih pogovorili. Irma Markovšek nam je v dvorani kulturnega doma v Blagovici pripravila predavanje o prvi pomoči in kako se oskrbijo tudi najbolj neprijetni žulji.

 

Poti so nas vodile po vsej Sloveniji, tako poleti kot tudi pozimi. Naš prvi pravi planinski pohod je bil na Čemšeniško planino in na Črni vrh, ki je bil s preko 1200 m za nas pravi velikan, dokler nismo s pohodom na Snežnik okusili pravega sredogorja. Drva, ki so bila na pol poti do koče smo korajžno zbasali v nahrbtnik in v zameno za dobro delo smo bili nagrajeni s toplo sobo, ki je še kako prav prišla.


Mladinci smo prinesli drva na Snežnik.

Ker se snega nismo bali, smo se podali do čarovnic na Slivnici in ker nas je sprejela v tako čarovnih barvah, smo ji postavili sneženega moža v zahvalo. Kako smo ga krstili pa sami uganite. ( Rokovnjač ). Obiskali smo najvišji vrh občine Špilk, na Senožetih pa postavili obzidja in se kepali kot prava vojska. Obiskali smo središče Slovenije Geoss, se podali po starih mejah naše domovine na Lajnerja in Možica. Tu smo našli vhode v bunkerje. V trdi temi smo se bali samega sebe, še dihati si nismo upali, dokler nismo prižgali svetilk.

Veliko smo že prehodili, obiskali veliko koč, povsod smo bili lepo sprejeti, vendar naše želje so bile večje. Želeli smo si spanja v koči, kako zgleda, ko se na skupnih ležiščih v popolni temi sliši šepet, ko se ne da spati. Kako se sliši smrčanje starejših planincev. Vse to smo doživeli na Loki pod Raduho. Malo nam je ponagajalo vreme, vendar to nas ni preveč motilo. Vsi udeleženci smo doživeli pravi planinski krst nad 2000 metri, botrica Joži pa nam je dala darila. Za nagrado smo si ogledali še Snežno jamo. Da starši ne bi dvomili v naše delo smo jih povabili, da se nam pridružijo na pohodu na Janče. S prvim plezanjem smo se srečali na Nanosu. S ceste je videti čisto prijazen, ko pa se mu približaš pokaže zobe. Na mentorjevo željo, da nam bo naredil lepe fotografije, smo morali stati na najbolj izpostavljenem delu poti in iz nekaterih slik še danes veje strah.


Mladinski odsek PD Blagovica na Špilku.

Vsi smo hoteli priti višje in tako smo se za dva dni podali na najvišji vrh Kamniško - savinjskih Alp, na Grintovec. Dobrča, Tamar, Krim, Slavnik, slap Orglice, Ratitovec, Blegoš, Kum, koča Iskra Jakoba, Slivno, Golico, Kokoš, jezero pod Gradiščami, udeležili smo se pohoda za krof v Krašnji, Reber nad Dolinami, Šmohor, Rokovnjaška planinska pot v več etapah, vse to smo prehodili. Udeležili pa smo se tudi tekmovanja mladina in gore. Ker smo mladi in polni energije smo hoteli še več, dokler nam ni šinila ideja, da v Blagovici organiziramo pustno maškarado. Pisalo se je leto 2000, povabili smo vse otroke iz KS Blagovica, da se nam pridružijo z maskami. Sprevod po Blagovici je bil zelo lep, rajanje v dvorani še lepše, najboljše pa je vedno na koncu. Vse maske so dobile nagrado, SUPER. Letos je bila že tretja po vrsti in ena je lepša in boljša od druge. Naj živi tradicija ! Poleg pohodništva, veseljačenja na pustnem rajanju pa smo mladi planinci dokazali, da nam tudi kultura ni tuja. Ob mednarodnem letu gora, smo se skorajžili, z učiteljicami v šoli narisali naše umetnine in jih razstavili v dvorani kulturnega doma v Blagovici. Ker se radi družimo, smo v letošnjem letu pripravili skupen izlet z mladimi gasilci občine Lukovica v Tamar. Tam smo se naužili lepot narave, v gozdu Martuljek se srečali z njihovimi gasilci, kot sladica pa je bil obisk poklicne brigade v Kranju, kjer smo se z lestvijo povzpeli kar 30 m visoko.

Povedali smo vam, kaj smo delali. Vas zanima kaj bomo delali ? Največja želja nas vseh je TABOR. Nekje v naravi prebiti skupaj vsaj pet dni, se skupaj veseliti, žurirati, hoditi na pohode, živeti z naravo. Tudi to nam bo uspelo.

 

© 1993-2011 PD Blagovica.